Definice indexu obchodování s kryptoměnami

A

Arbitráž: Současné kupování a prodávání aktiva na různých trzích za účelem zisku z rozdílných cen.

Altcoin: Jakákoli kryptoměna kromě Bitcoinu.

ASIC (Application-Specific Integrated Circuit): Hardwarové zařízení určené speciálně pro těžbu kryptoměny.

Ask Price: Nejnižší cena, za kterou je prodejce ochoten prodat svou kryptoměnu.

ATH (All-Time High): Nejvyšší cena, které kryptoměna kdy dosáhla.

B

Blockchain: Digitální účetní kniha, ve které jsou transakce zaznamenávány chronologicky a veřejně.

Bitcoin: První decentralizovaná digitální měna zavedená v roce 2009.

Bear Market: Trh charakterizovaný klesajícími cenami.

Bull Market: Trh charakterizovaný rostoucími cenami.

Block Reward: Oděna pro horníka po úspěšném hashování transakčního bloku.

C

Crypto Wallet: Digitální peněženka, která umožňuje uživatelům ukládat a spravovat jejich kryptoměny.

Consensus: Proces v síti kryptoměn, kde uzly souhlasí s platností transakcí.

Cryptocurrency Pair: Dvě kryptoměny, které jsou proti sobě obchodovány na trhu.

Cold Storage: Ukládání kryptoměn offline za účelem ochrany před hackingem.

Contract for Difference (CFD): Smlouva mezi dvěma stranami o vyrovnání rozdílu mezi otevírací a zavírací cenou aktiva v hotovosti.

D

Decentralized Application (DApp): Aplikace běžící na decentralizované síti, vyhýbající se jedinému bodu selhání.

Decentralized Finance (DeFi): Finanční služby nabízené na decentralizované síti, obvykle s použitím chytrých kontraktů.

Distributed Ledger Technology (DLT): Databáze, která je konsensuálně sdílena a synchronizována napříč více místy, institucemi nebo geografiemi.

Digital Signature: Matematické schéma pro prokázání pravosti digitálních zpráv nebo dokumentů.

DYOR (Do Your Own Research): Rada ve komunitě krypto, vyzývající investory, aby dělali výzkum před investováním.

E

ERC-20 (Ethereum Request for Comment): Standard pro vytváření a vydávání chytrých kontraktů na blockchainu Ethereum.

Exchange: Platforma, kde jsou obchodovány kryptoměny.

Ethereum: Decentralizovaná platforma, která provozuje chytré kontrakty: aplikace, které fungují přesně podle programu bez jakékoliv možnosti downtime, podvodu nebo zásahu třetí strany.

Escrow: Finanční úprava, při které třetí strana drží a reguluje platbu prostředků vyžadovaných pro dvě strany zapojené do dané transakce.

Encryption: Proces převodu informací nebo dat do kódu, zejména za účelem zabránění neoprávněnému přístupu.

F

Fork: Vytvoření alternativní verze blockchainu, které vede k rozdvojení do dvou blockchainů.

Fiat to Crypto Exchange: Platforma, kde lze směnit fiat měnu za kryptoměnu a naopak.

Futures Contract: Smlouva o koupi nebo prodeji určitého komoditního nebo finančního nástroje za předem stanovenou cenu v určeném čase v budoucnu.

FOMO (Fear of Missing Out): Úzkost, že se právě někde děje vzrušující nebo zajímavá událost, často vyvolaná příspěvky na sociálních médiích.

FUD (Fear, Uncertainty and Doubt): Strategie ovlivňování vnímání šířením negativních, zavádějících nebo nepravdivých informací.

G

Gas (Ethereum): Míra výpočetního úsilí potřebného k provedení operací na síti Ethereum.

Genesis Block: První blok dat, který je zpracován a ověřen, aby vytvořil nový blockchain, často označovaný jako Blok 0.

GPU (Graphics Processing Unit) Mining: Použití GPU jako způsobu rychlého výpočtu hashovacích funkcí.

Governance Token: Tokeny, které se používají k hlasování o rozhodnutích ovlivňujících budoucnost decentralizovaného projektu.

Gwei: Nejmenší jednotka etheru, měny používané v síti Ethereum.

H

Halving: Předem určená událost v protokolu Bitcoinu, kdy se odměna za těžbu nových bloků sníží na polovinu, což nastává každých 210 000 bloků.

Hash: Funkce, která převádí vstup (nebo ‚zprávu‘) na řetězec bajtů pevné délky. Výstup obvykle představuje ‚digest‘, který jedinečně reprezentuje vstup.

Hot Wallet: Kryptoměnová peněženka, která je připojena k internetu a umožňuje rychlé transakce.

Hard Fork: Typ forku, který dříve neplatné transakce činí platnými a naopak. Tento typ forku vyžaduje, aby všechny uzly upgradovaly na nejnovější verzi softwaru protokolu.

HODL (Hold on for Dear Life): Původně překlep slova „hold“, používaný v krypto komunitě jako rada, aby drželi kryptoměnu místo jejího prodeje.

I

ICO (Initial Coin Offering): Nástroj získávání kapitálu, který obchoduje budoucí krypto mince za kryptoměny, které mají okamžitou likvidní hodnotu.

IEO (Initial Exchange Offering): Akce získávání kapitálu, která je spravována burzou jménem startupu, který se snaží získat prostředky prostřednictvím svých nově vydaných tokenů.

Immutable: Charakteristika technologie blockchain, kdy jednou, když jsou data zapsána do blockchainu, je nikdo nemůže změnit.

Interoperability: Schopnost počítačových systémů nebo softwaru vyměňovat a využívat informace.

**IPFS (InterPlanetary File Tour): Protokol a síť navržená k vytvoření obsahově adresovatelného systému peer-to-peer ukládání a sdílení hypermédií v distribuovaném souborovém systému.

J

JOMO (Joy of Missing Out): Pocit spokojenosti se svými vlastními aktivitami a zájmy bez obav o to, co byste mohli přehlédnout.

Jelly Swap: Protokol decentralizované burzy (DEX) pro mezichainové obchodování.

JSON-RPC: Bezstavový protokol pro vzdálené volání procedur (RPC), primárně používaný pro specifikaci datových typů a příkazů v síti Ethereum.

JIT (Just in Time) Compilation: Forma dynamické kompilace, která kompiluje kód během provádění za účelem optimalizace výkonu.

J-curve: V ekonomii teorie, která říká, že obchodní schodek země se po devalvaci její měny nejprve zhorší, než začne zlepšovat.

K

KYC (Know Your Customer): Proces, při kterém podnik ověřuje identitu svých klientů, obvykle jako součást zákonů proti praní peněz.

K-Line: Také známá jako svíčková linie, používaná při vizualizaci cenových pohybů v grafu.

Knot: V síti spojený uzel v systému.

Keccak Algorithm: Rodina kryptografických hash funkcí a jádro standardu SHA-3.

Key Pair: V kryptografii sada dvou klíčů používaná pro zabezpečenou komunikaci: veřejný klíč a soukromý klíč.

L

Liquidity: Snadnost, s jakou lze aktivum nebo cenný papír převést na hotovost bez ovlivnění jeho tržní ceny.

Layer 2 Solutions: Navrhovaná řešení postavená na vrcholu blockchainu ke zlepšení jeho škálovatelnosti a účinnosti, například Lightning Network pro Bitcoin.

Ledger: Hlavní kniha nebo počítačový soubor pro zaznamenávání a součtování ekonomických transakcji měřených v jednotkách peněžní jednotky podle typu účtu.

Leverage: Použití různých finančních nástrojů nebo půjčeného kapitálu, například marže, ke zvýšení potenciálního výnosu investice.

Lightning Network: „Druhá vrstva“ platebního protokolu, který funguje na vrcholu blockchainu (nejčastěji Bitcoin). Umožňuje rychlé transakce mezi účastnickými uzly a byl propagován jako řešení problému škálovatelnosti Bitcoinu.

M

Mining: Proces, při kterém jsou generovány nové tokeny kryptoměny a transakce jsou ověřovány a přidávány do blockchainu.

Market Cap: Celková hodnota všech akcií společnosti na trhu. V kryptoměne se to týká celkové hodnoty všech vytěžených mincí.

Maker/Taker Fees: Poplatky, které burza kryptoměny účtuje za obchodování prostředků. ‚Makers‘ poskytují likviditu do objednávkové knihy tím, že umístí limitní objednávku pod tržní cenu pro nákup a nad tržní cenu pro prodeu. ‚Takers‘ likviditu odebírají umístěním objednávky, která se okamžitě shoduje se stávající objednávkou v knize.

Multi-Signature: Typ digitálního podpisu, který umožňuje skupině uživatelů podepsat jeden dokument. Často se používá k přidání další vrstvy zabezpečení pro transakce s kryptoměnami.

Mnemonic Phrase: Skupina slov používaná k přístupu nebo obnově kryptoměnové peněženky. Tato seed phrase je zamýšlena tak, aby byla snadněji zapamatovatelná než tradiční metody přístupu k digitální peněžence.

N

Node: Bod propojení/komunikace v síti. V kryptoměne to odkazuje na počítač připojený k síti, který ji podporuje udržováním kopie blockchainu a v některých případech zpracovává transakce.

Non-Fungible Token (NFT): Typ digitálního aktiva, které představuje širokou škálu jedinečných hmatatelných i nehmotných položek od sběratelských sportovních karet až po virtuální nemovitosti a digitální tenisky.

Nonce: Číslo přidané k hashovanému nebo šifrovanému bloku, které, když je znovu zhashováno, splňuje omezení úrovně obtížnosti. Používá se v systémech Proof of Work k variaci vstupu do kryptografické hash funkce tak, aby bylo získáno hash pro datovou sadu, která splňuje určité podmínky.

Network Fee: Poplatek, který se platí horníkům nebo validátorům, kteří vytvářejí nové bloky a ověřují transakce na blockchainu.

Nakamoto Consensus: Konsenzuální mechanismus zahrnující řešení kryptografických hádanek k ověření transakcí a vytváření nových bloků, pojmenovaný po pseudonymním tvůrci Bitcoinu, Satoshi Nakamotovi.

O

Oracles: Služby třetích stran, které přenášejí data z vnějšku do blockchainu, protože blockchainy nemohou přistupovat k externím datům.

Over-the-Counter (OTC): Obchodování, které probíhá přímo mezi dvěma stranami bez dozoru burzy.

Open/Close Price: Cena, za kterou kryptoměna poprvé obchoduje při otevření burzy v daný den; podobně pro zavírací cenu, ale na konci obchodního dne.

On-Chain Governance: Systém správy pro blockchain, ve kterém jsou pravidla zakódována do protokolu.

Order Book: Kniha obsahující všechny nevyřízené objednávky – pokyny od obchodníků k nákupu nebo prodeji kryptoměny.

P

Private Key: Soukromý kód, který umožňuje uživateli prokázat vlastnictví své peněženky, která drží jejich kryptoměnu. Je zásadní udržovat soukromý klíč v bezpečí, protože pokud je ztracen, nelze jej obnovit a prostředky v peněžence jsou efektivně nedostupné.

Proof of Work (PoW): Konsenzuální algoritmus distribuce, který vyžaduje, aby aktivní účastník prokázal, že práce, kterou provedl a předložil, jej kvalifikuje k přijetí práva přidávat nové transakce do blockchainu. Používá se u kryptoměn jako je Bitcoin.

Proof of Stake (PoS): Typ algoritmu, kterým síť blockchainu kryptoměny usiluje o dosažení distribuovaného konsensu. Na rozdíl od Proof of Work, kde algoritmus odměňuje účastníky, kteří řeší matematické problémy s cílem ověřit transakce a vytvořit nové bloky, v Proof of Stake je tvůrce nového bloku vybrán deterministickým způsobem v závislosti na bohatství uživatele, také definovaném jako stake.

Public Key: Veřejně sdělitelná část páru klíčů, která může být použita k šifrování zpráv nebo ověření podpisu spojeného se soukromým klíčem.

Pump and Dump: Manipulační schéma zahrnující nafukování ceny vlastněné kryptoměny, aby bylo možné ji prodat za uměle vysokou cenu. Jakmile jsou ostatní obchodníci přilákáni do nafouknuté ceny, inflátoři prodají své podíly, což způsobí prudký pokles ceny.

Q

Quantum Resistance: Odkazuje na odolnost kryptoměn vůči útokům kvantových počítačů, které by teoreticky mohly prolomit kryptografickou ochranu, která chrání většinu tradičních blockchainových sítí.

Quorum: Minimální počet členů potřebný k tomu, aby bylo možné konání schůze považovat za platné. V blockchainu se často odkazuje na počet uzlů potřebný k ověření transakce.

QR Code: Optický štítek čitelný strojem, který obsahuje informace o položce, na kterou je připojen, často používaný v kontextu Bitcoinu pro sdílení veřejných klíčů pro transakce.

R

Ripple: Digitální platební protokol, který funguje také jako kryptoměna a používá se pro zabezpečené globální finanční transakce.

Rekt: Slang v krypto komunitě pro úplné zničení a ztrátu všeho na špatném obchodu nebo investici.

ROI (Return on Investment): Míra používaná k hodnocení účinnosti nebo ziskovosti investice, vypočítaná dělením čistého zisku náklady na investice.

Ring Signatures: Typ digitálního podpisu, který může být proveden jakýmkoli členem skupiny uživatelů, který má klíče. Zpráva podepsaná kruhovým podpisem je tedy schválena někým ve skupině lidí.

Ransomware: Typ škodlivého softwaru navržený k blokování přístupu k počítačovému systému nebo datům, často šifrováním, dokud oběť nezaplatí výkupné útočníkovi.

S

Smart Contract: Samovykonávací smlouvy, jejichž podmínky jsou přímo zapsány do řádků kódu uloženého a replikovaného na blockchainu a dohlíženého sítí počítačů, které blockchain provozují.

Stablecoin: Typ kryptoměny, který je navržen tak, aby nabízel stabilitu a je podpořen rezervním aktivem, typicky fiat měnou jako je americký dolar.

Satoshi: Nejmenší jednotka bitcoinové měny zaznamenaná na blockchainu, jedna stámiliontina jednoho bitcoinu (0.00000001 BTC).

SHA-256: Kryptografická hash funkce, která generuje 256bitový podpis pro text, používaný v Bitcoinovém blockchainu.

Sharding: Metoda škálování, která umožňuje rozdělení blockchainu na několik menších komponentních sítí schopných zpracovávat transakce paralelně, čímž zvyšuje celkovou kapacitu blockchainu.

T

Token: Představuje jednotku hodnoty vydávanou projektem nebo společností a typicky nabízí funkční použití, jako je prostředek platby v rámci ekosystému.

Tether (USCT): Kryptoměna na bázi blockchainu, jejíž kryptoměny v oběhu jsou podpořeny ekvivalentním množstvím tradičních fiat měn, jako je dolar, euro nebo japonský jen.

Transaction Fee: Poplatek, který se platí horníkům nebo validátorům (v blockchainových sítích, které používají Proof of Stake) za zařazení transakce do bloku.

Testnet: Alternativní Bitcoinový blockchain určený pro testování. Testnetové mince jsou oddělené a odlišné od skutečných bitcoinů a nikdy by neměly mít žádnou hodnotu. To umožňuje vývojářům aplikací nebo testerům bitcoinů experimentovat, aniž by museli používat skutečné bitcoiny nebo se obávat poškození hlavního řetězce bitcoinů.

Tokenization: Proces převodu práv k aktivu na digitální token na blockchainu. To může zahrnovat nemovitosti, umění nebo jiná aktiva.

U

Uniswap: Protokol decentralizované burzy postavený na Ethereum, který umožňuje automatické obchodování s tokeny decentralizovaných financí (DeFi).

UTXO (Unspent Transaction Output): Popisuje výstup z blockchainové transakce, který nebyl utracen a může být použit jako vstup v nové transakci.

Upbit: Korejská digitální burza aktiv, která nabízí obchodování s různými kryptoměnami.

Utility Token: Typ tokenu, který představuje budoucí přístup k produktu nebo službě společnosti.

USDT: Tether, kryptoměna s tokeny vydanými společností Tether Limited. Dříve tvrdila, že každý token je podpořen jedním americkým dolarem, ale 14. března 2019 změnila základ na zahrnutí půjček přidruženým společnostem.

V

Validator: Účastník na blockchainové síti, jehož úkolem je ověřovat transakce a udržovat integritu hlavní knihy, zejména v systémech proof of stake (PoS).

Volatility: Běžný jev na trzích s kryptoměnami, označuje časté a významné cenové změny během krátkých období, často viděné u digitálních aktiv jako je Bitcoin.

Vitalik Buterin: Programátor známý pro spoluzakládání Ethereum, jedné z vedoucích kryptoměn vedle Bitcoinu.

Vanity Address: Personalizovaná adresa kryptoměny vytvořená opakovaným generováním adres, dokud jedna odpovídající požadovanému vzoru není nalezena.

Verge: Kryptoměna zaměřená na soukromí, která má za cíl nabídnout anonymní transakce tím, že skryje IP adresy uživatelů zapojených do transakcí.

W

Wallet: Místo, kde uživatelé kryptoměn uchovávají své digitální mince.

Whale: Termín používaný k popisu jednotlivců nebo entit, které drží velké množství kryptoměn, schopných ovlivnit trh.

Wrapped Bitcoin (WBTC): Token ERC-20, který představuje Bitcoin na blockchainu Ethereum. Každý WBTC je podpořen ekvivalentním množstvím Bitcoinu.

Web 3.0: Termín používaný k popisu nového paradigmatu ve vývoji webu, představující decentralizované aplikace, které běží na blockchainové technologii.

Wei: Nejmenší jednotka etheru, mince používané v síti Ethereum.

X

XRP: Měna sítě Ripple, navržená k efektivní a účinné práci přes hranice.

XMR (Monero): Soukromě zaměřená kryptoměna, která maskuje odesílatele, příjemce a částku každé transakce.

XLM (Stellar Lumens): Kryptoměna používaná platební sítí Stellar, navržená k usnadnění transakcí více měn a aktiv.

XBT: Další burzovní symbol pro bitcoin, používaný některými burzami.

X-Chain: Výměnný řetězec používaný na platformách jako Avalanche pro vytváření a obchodování s digitálními aktivy.

Y

Yield Farming: Investiční strategie v kryptoměnách, kde majitelé vkládají svá aktiva do práce tím, že je stakují nebo uzamknou v blockchainovém protokolu, aby vydělali více kryptoměn.

YFI (Yearn.finance): Kryptoměna decentralizovaných financí (DeFi), která funguje na platformě Ethereum, známá svými schopnostmi yield farming.

Yobit: Platforma pro burzu kryptoměn.

Yield: Výnosy generované a realizované na investici během určitého časového období.

YottaHash: Jednotka míry hashovací rychlosti kryptografické funkce, udávající počet pokusů o řešení bloku, které stroj může provést za sekundu, vyjádřené v kvintilionech hashů (10^24).

Z

Zero-Knowledge Proof: Metoda v kryptografii, která umožňuje jedné straně prokázat druhé straně, že zná určitou hodnotu (např. tajný klíč), aniž by předala jakékoli informace kromě skutečnosti, že hodnotu zná.

Zcash: Kryptoměna zaměřená na zvýšení soukromí pro své uživatele ve srovnání s jinými kryptoměnami, jako je Bitcoin.

Zk-SNARKs: Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge, forma zero-knowledge kryptografie, která umožňuje jedné straně prokázat, že má určité informace, aniž by tyto informace odhalila.

ZRX (0x): Otevřený protokol, který umožňuje peer-to-peer výměnu aktiv na blockchainu Ethereum.

Zeppelin: Společnost, která audituje blockchainové projekty a je známá pro vývoj knihovny smart kontraktů OpenZeppelin, která je široce používána pro bezpečný vývoj na blockchainu.